• Реєстрація

Вшановуємо Василя Бобинського

Бібліотекар ЦМБ О. Подольчак

   На відзначення 115-ї річниці від дня народження нашого видатного земляка – поета, публіциста,перекладача, літературного критика Василя Петровича Бобинського міські бібліотеки Червонограда організували та провели цілий ряд цікавих і змістовних заходів – літературні вечори, поетичні години, книжкові виставки, тематичні полиці тощо.
   Так у бібліотеці-філії №2 було проведено літературну годину «Василь Бобинський – доба і доля». У бібліотеці –філії №3 увагу читачів привертає книжкова виставка «Василь Бобинський: літературний портрет». Літературні читання «Гаряче серце у залізному панцирі» відбулися у бібліотеці – філії №9, а міська бібліотека для дітей запросила юних читачів на вечір – елегію «Василь Бобинський - знаний і незнаний».
   У старій частині міста бібліотеки – філії №1 та №8 спільно провели цікавий захід – годину літературного портрету «Його життя – вогонь і боротьба». Перед початком заходу його учасники поклали кошик квітів до підніжжя пам’ятника Василю Бобинському.

   11 березня у читальному залі центральної міської бібліотеки відбувся літературний вечір «…Я жив думами і болями свого народу…»,присвячений життю і творчості Василя Бобинського.
   У залі – активні читачі бібліотеки, студенти гірничо-економічного коледжу,червоноградські поети,представниці Незалежного жіночого товариства «Прозерок», Соснівського Благодійного Фонду «Еко-Милосердя»
   Бібліотекар читального залу Ольга Тарадай ознайомила із творчою спадщиною Василя Бобинського, із виданнями його творів,представленими на виставці «Талант багатогранний і неповторний». Ця ж виставка на сайті бібліотеки розміщена як віртуальна.
   Ведучі вечора Руслана Федюк і Віра Олеш розкрили перед глядачами сторінки біографії поета, розповіли про його службу в Усусусах,про виїзд в радянську Україну і гірке розчарування в реаліях соціалізму,про арешт і північні табори,про репресії та долю дружини поета і його сина Бориса.
   У заході взяла участь колишній керівник міської організації Товариства книголюбів Іванна Левицька, яка розповіла про спорудження у Червонограді па’ятника Василю Бобинському
   Поетичні рядки Бобинського, його лірика і громадянська поезія пролунали у виконанні ведучих Руслани Федюк та Віри Олеш,працівників центральної міської бібліотеки Тетяни Остапюк і Галини Полянської, червоноградських поетів Людмили Ржегак та Михайла Репецького, поета з Жовківщини Богдана Бовшика, студентів гірничо-економічного коледжу Андрія Моськіна та Олени Демонової.
Пісню на слова Василя Бобинського виконав студент цього ж коледжу Іван Тлучкевич. Справжнім сюрпризом для учасників вечора стало виконання нової пісні на слова поета,яку виконали соснівчани – тріо «Галичанка»( музика соснівського композитора Ігоря Байора). У їхньому ж виконанні пролунала відома пісня «Оксано,Оксано» на вірш сина – Бориса Бобинського.
   Літературний вечір, який тривав майже дві години, завершився під схвальні оплески присутніх. Його організаторам вдалося приємно вразити глядачів, якнайповніше розкрити яскравий образ нашого талановитого земляка.
Також 13 березня в актовому залі гірничо – економічного коледжу відбулася святочна академія приурочена до ювілею письменника – галичанина за участю центральної міської бібліотеки та літературного об’єднання ім. Василя Бобинського

 

 

777step.net