• Реєстрація

Літературна зустріч: Степан Процюк та Василь Карп'юк

Ірена Яніцька

   29 серпня у стінах центральної міської бібліотеки відбулась літературна зустріч з письменником Степаном Процюком і поетом та засновником літературної агенції «Discursus» Василем Карп`юком. Степан Процюк - сучасний український письменник, якого вважають одним із найконтроверсійніших сучасних письменників-інтелектуалів. Автор більше двох десятків книг та 7-разовий лауреат премії журналу «Кур'єр Кривбасу» (1998–2003), лауреат премії «Благовіст» (2000), міської літературної премії ім. І.Франка (2002) та обласної літературної премії ім. В. Стефаника.
   До Кристинополя Степан Процюк завітав з презентацією свого нового роману "Під крилами великої Матері". Головний герой роману через хворобу потрапляє у лікарню саме тоді, коли країна відстоює свою честь та гідність на Майдані - він не може піти на Майдан та взяти дерев`яний щит до рук, але він постійно думає про свій народ, про його особливості та ментальність: "— а чого саме я?
   — а що мені за це буде?
   — а чому маю бути крайнім?
   — а яка мені вигода від цього?
   — а то москаль украв наше сало!
   — а то чурки і жиди не дають торгувати!
   — а я би зробив, якби вони перші!
   — а я би, може, і підтримав, але мені не найбільше треба!
   — а нехай ідуть захищати донбас їхні сини і дочки! нехай проти луганди воюють нардепи!
   — а нехай наші міністри лізуть в окопи!
   — а нехай наш президент їздить на «Запорожці»!
   — а вони не знають, як керувати!
   — а я знаю все, знаю, як треба! я можу бути радником президента! Я заткну за пояс будь-якого міністра! вони — слабаки! вони — пристосуванці!
   — а я — герой нашого часу!
   75 розділів роману, ніби пазли, як говорить і сам автор, складаються в одну картину показуючи всі сторони пересічного українця нашої доби, в якого на одному плечі сидить козак "мамай", а на іншому "ватник".
   Роман "Десятий рядок", ювілейна збірка "Трикутник" з романом "Інфекція" та збірка поезій "Завжди і ніколи" також були представлені автором на літературному вечорі.
   Василь Карп’юк – поет, прозаїк, публіцист, блогер. Автор збірки вибраних творів «Мотлох», поетичної книги «BRUSTURY», дитячої книжки «Назустріч з черепахою» та низки публікацій у періодиці. Лауреат літературних премій: «Смолоскип», «Гранослов», ім. О. Гончара та інших. Організатор резиденції україномовних письменників в Івано-Франківську «Станіславський феномен», один із засновників літературної агенції «Discursus».
   На презентації Василь Кар`юк розповів про те, як власне з`явилась літературна агенція «Discursus», яка не лише створює якісну українську книгу, а й займається організацією презентацій та літературних заходів своїх авторів. Ми дізналися про всі книжкові новинки, які вийдуть до 22. Форуму видавців у Львові, а також послухали поезію у авторському виконанні. Після презентації всі охочі могли ознайомитись з книгами, які привезли наші гості, а саме "Квіткова антологія","Євромайдан. Хроніка відчуттів", "Євромайдан. Лірична хроніка", "Євромайдан. Хроніка в новелах", Степан Бандера "...коли один скаже: Слава Україні!", "Крим по-українськи: веселі та сумні історії", Андрей Шептицький "Як будувати рідну хату?", "Франківськ, місто янголів" та багато інших.

777step.net